ÇİNE Beledİyesİ
Proje Etkinlik Tarihi: 17/21 Haziran 2024 Litvanya Taurage Çalışma Ziyareti
Yer: TAURAGE/VİLNİUS/LİTVANYA
Zaman: 17/21 Haziran 2024
Etkinlik Adı/Duyuru Konusu: Litvanya Taurage Çalışma Ziyareti
ÇİNE BELEDİYESİ KARLOVAC İLE BİRLİKTE İYİ UYGULAMA DENEYİMLERİNİ YERİNDE GÖRMEK ÜZERE LİTVANYA TAURAGE ÇALIŞMA ZİYARETİNE KATILDI.
Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme-II (Yeşil Bir Gelecek İçin) Hibe Programı kapsamında yürüttüğümüz Yeşil Bir Gelecek İçin Güçlerimizi Birleştiriyoruz Projesi kapsamında iklim değişikliği ile mücadele ve çevre konusunda iyi uygulama deneyimlerini yerinde görmek, bilgilenmek ve kapasite geliştirmek amacıyla çalışma ziyaretleri planlanmıştır.
Bunlardan ikincisi olan Litvanya Taurage Çalışma Ziyareti 17/21 Haziran 2024 tarihlerinde Litvanya’da ve Vilnius ve Taurage’de gerçekleştirilmiştir. Projemizde öncelikle devlet geleneği olarak Vilnius Büyükelçiliğimiz ziyaret edilerek projemiz hakkında bilgi verilmiş, Türkiye Litvanya İlişkileri hakkında bilgi alınmıştır.Sonrasında 2025 Avrupa Yeşil Başkenti seçilen Vilnius Belediyesi’ne ziyarette bulunulmuştur. Sürdürülebilirlik Uzmanı sayın Anton Nikitin’den Vilnius’un Avrupa Yeşil Başkenti seçilme nedenleri, sürdürülebilirlik hedefleri, yeşil şehir olarak yaptıkları iyi uygulama örnekleri hakkında bilgiler alınmıştır. İkinci gün Vilnius’taki ziyaretimiz Litvanya Enerji Ajansı’na gerçekleşmiştir.Litvanya Enerji Ajansı Direktörü Agnė Bagočiutė önderliğinde 10 kişilik bir ekiple bize Litvanya’nın enerji politikalarını anlattılar. Litvanya enerji sektörünün dönüşümü, uygulanan enerji verimliliği iyileştirme önlemleri, enerji inovasyon sisteminin yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve proje finansmanından bahsettiler.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitliliğinden, özellikle karada ve deniz üzerindeki rüzgar enerji santrallerinden, güneşli gün sayısı az olmasına rağmen güneş enerji sistemlerinin Litvanya’nın bütün bölgelerinde yaygınlaştırıldığı ve böyleyece enerji dengelemesi yapıldığından bahsedildi. Enerji arzı, güvenliği ve enerji bağımsızlığı üzerinde duruldu. Fonların dengeli biçimde Litvanya’ya dağıtıldığından bahsedilerek verimli bir toplantı gerçekleştirildi. Sonrasında Taurage Belediyesi’ne yaptığımız ziyarette başkanlık nezdinde karşılama yapılmış, proje ortakları ile PYK toplantısı yapılmıştır. Sonrasında belediye toplantı salonunda iklim değişikliği ve çevre , binalarda enerji verimliliği ile ilgili projeler, elektrikli araçlar ve şarj istasyonları, merkezi ısıtma sistemi, sürdürülebilir ulaşım, net zero mission kenti seçilme nedenleri, yenilenebilir enerjiler hakkında sunumlar yapılmıştır. Taurage Belediyesi elektrikli araçları ve elektrikli şarj istasyonları yerinde ziyaret edilmiştir.
Çok fonksiyonlu atık su arıtma tesileri ziyaret edilmiş, burada atık su çamurundan gübre, biogas ve asphalt malzemesi olarak kullanıldığını görmüş olduk. Kendi enerjisini kendi üretiyordu biogas ile. Aynı zamanda Taurage merkezi ısıtma tesisine ziyarette bulunarak bilgi aldık. Burda ise ısıtma sistemi biokütle enerjisinden yararlanılarak yapılıyordu. Ağaç kabukları ve peletlerdein yanmasıyla ısıtma yapılıyordu. Sonrasında Avrupa’nın en büyük rüzgar enerji çiftliğine ziyarette bulunduk. Öncelikle Ignitis grubun rüzgar enerji santrallerinin karada ve deniz üstünde nasıl yapıldığını, nasıl enerji üretildiği hakkında teorik bilgiler aldık. 2 masa grup oluşturarak rüzgar gülü üzerine mini bir workshop çalışması yaptık. Sonrasında sanal gerçeklik gözlükleri ile bir rüzgar tribünün tepesine makina dairesine yolculuk yaparak nasıl çalıştığını görme şansımız oldu. Daha sonra sahaya çıkarak rüzgar çiftliğini yakından gördük, bilgiler aldık ve rüzgar ölçümleri yaptık. Farklı ve güzel bir deneyim yaşadık. AB fonu ile yapılmış iklim uyum projelerinden Pagramantis Doğal Yaşam Alanına ziyarette bulunduk. Teknolojiye nasıl yatırım yaptıklarını, gençleri nasıl eğittiklerini görmek üzere yine AB fonuyla yapılmış, çatısında güneş panller bulunan stem merkezi okuluna ziyarette bulunarak enerji verimli ve yenilenebilir enerji kullanan bir okulu ziyaret etmiş olduk. Sonrasında Litvanya Vilnius AB Komisyonu Temsilciliğine projemiz hakkında bilgilendirme yapılmış ve AB projeleri üzerine konuşulmuştur.
Bu ziyaretlerde AB üyesi olan Litvanya’nın 2004 yılında AB üyesi olmasıyla birlikte AB finansmanlı projelerinin sayısı ve bütçesi arttığını gördük. Çoğunlukla altyapı projelerine, binalarda enerji verimliliği, yenilenebilir enerji özellikle rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi, biokütle enerjisi konusunda bir hayli yol kat ettiklerini gördük. Hem Vilnius hem de Taurage yemyeşil, düzenli, çevreci bir belediye ve kent ile karşılaştık. Enerji bağımsızlığı Rusya Ukrayna Savaşı ile birlikte Tüm AB için çok önemli bir noktadadır. Bu yüzden yenilenebilir enerji kaynaklarına daha çok yönelmiş durumdalar. Verimli geçen bu çalışma ziyaretinden biz de üzerimizi düşeni aldık.