TÜRKELİ Beledİyesİ

 

      

Yer: Türkeli Belediyesi

Tarih: 6-7 Aralık 2023

YEREL SANAYİ VE TARIMIN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUMUNUN ARTIRILMASI PROJESİ

AÇILIŞ TOPLANTISI

“Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme-II (Yeşil Gelecek için Şehir Eşleştirme) Hibe Programı (TTGS-II)” kapsamında Belediyemizin yürütücüsü olduğu “Increasing Climate Change Adaptation of Local Industry and Agriculture” isimli projemiz 1 Kasım 2023 tarihi itibariyle faaliyetlerine başlamıştır. Projemiz faaliyetlerine başlangıç toplantısı ile başlamıştır.

Başlangıç toplantısına kamu mülki idari amiri, ilçe protokolü, Akademisyenler Birliği Derneği Genel Başkanı ve yönetimi, Sinop Üniversitesi akademisyenleri ve MYO müdürü, proje ekibi, akademisyenler, diğer proje paydaşları ve vatandaşlar katılmıştır. Program Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere ebediyete intikal etmiş tüm şehit ve gazilerimiz adına saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlamıştır. Ardından açılış konuşmalarına geçilmiştir.

Açılış konuşmaları Türkeli Belediye Başkanı Sn. Veysel ŞAHİN’in açılış konuşmaları ile başladı.

Şahin açılış konuşmasında Bugün, “Yerel Endüstri ve Tarımın İklim Değişikliğine Uyumunun Artırılması” projesinin açılış toplantısında sizlerle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bu anlamlı proje, yerel belediyeler arasındaki diyaloğu geliştirerek, yeşil ekonomik kalkınmayı kolaylaştırmak için belediye kapasitelerini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bildiğiniz üzere, iklim değişikliği günümüzün en önemli sorunlarından biridir. Küresel ısınmanın etkileri giderek artmakta ve bu durum tüm dünyayı tehdit etmektedir. Türkiye ve Litvanya’da da iklim değişikliğinin olumsuz etkileri gözlemlenmektedir. Bu nedenle, iklim değişikliğine uyum sağlamak ve sürdürülebilir enerji tüketimini teşvik etmek için adımlar atmamız gerekmektedir. “Yerel Endüstri ve Tarımın İklim Değişikliğine Uyumunun Artırılması” projesi, Türkeli’nin iklim değişikliğine adaptasyonunu artırmak için de önemli bir katkı sağlayacaktır. Proje kapsamında, Türkeli Belediyesi için Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) hazırlanacaktır. Bu plan, Türkeli’nin enerji tüketimini azaltmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmak için stratejiler belirleyecektir.

Bu vesileyle, “Yerel Endüstri ve Tarımın İklim Değişikliğine Uyumunun Artırılması” projesinin hayata geçirilmesine katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. Projenin başarıyla sonuçlanması için hep birlikte çalışmamız gerektiğini biliyorum. Sizlerin değerli destekleri ile bu projeyi başarıyla tamamlayacağımıza inanıyorum. Diyerek konuşmalarını tamamladı.

Ardından Dr. Tayfun FINDIK tarafından proje tanıtım sunumu gerçekleştirildi. Fındık, sunumunda proje konsorsiyumu, proje amaç ve çıktıları ile faaliyetlerden bahsetti. Ayrıca Fındık, proje ile Türkeli’nin proje kabiliyetinin artacağını ve kurulan konsorsiyum’un uzun vadede çok iyi sonuçlar üreteceğini açıkladı.

Açılış konuşmaları Akademisyenler Birliği Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. İsmail ŞAHİN’in konuşmaları ile devam etti. Şahin projenin başarılı olacağına olan inancının tam olduğunu, Türkeli Belediyesi ile işbirliği halinde olmalarından dolayı mutluluklarını dile getirdi. Program Türkeli Kaymakamı Safa KAHRAMAN’ın konuşması ile devam etti. Kahraman, öğrencilik ve idarecilik süreçlerinde birçok projeye katıldığını, 2 yıl Türkeli’de görev yapacağını ve bu süre boyunca projeye elinden gelen desteği vereceğini iletti.

Vilkaviskis Belediyesi Başkan yardımcısı belediyeleri ve projelerini tanıttı. Ardından proje teknik ve mali detayları görüşüldü. Bu toplantıda iş dağılımı belirlendi ve ortaklarla yapılacak sözleşmeler gözden geçirildi. Proje teklifinde belirtilen faaliyetleri içeren kapsamlı bir proje takip planı oluşturulması planlandı. Bu plan, katılımcıların projeyi güvenli bir şekilde herhangi bir aksamayı önlemek için gerekli önlemleri alarak yürütmelerine yönelik kuralları içerecektir. Toplantıda önemli bütçe ve idari konular da gözden geçirildi.