İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

 

Proje Etkinlik Tarihi: 03-04 Ekim 2024

Yer: Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi ve Gediz Deltası

Zaman:10:00-18:00  (09:00-17:00 Avrupa Merkezi Saat Dilimi)

Etkinlik Adı/Duyuru Konusu:İzmir’de Konferans ve Saha Gezisi Çalışması Tamamlandı

Kuraklıkla Mücadele ve Sulak Alanların Korunması Konferansı İzmir’de gerçekleşti
 

Türkiye ve AB arasında Şehir Eşleştirme-II (Yeşil Gelecek için Şehir Eşleştirme) Hibe Programı kapsamında TR2020/DG/01/A2-01/068 Hibe numarası ile desteklenen “Kuraklık Yönetimi ve Sulak Alanların Korunması Yoluyla Sürdürülebilir Kentsel Gelecek Projesi” kapsamında 4-7 Eylül 2024 tarihleri arasında Slovenya’nın başkenti Lubliyana’da gerçekleştirilen Kuraklıkla Mücadele ve Sulak Alanları Koruma Konferansı ve saha çalışmaları akabinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Doğa Derneği, S.S. İzmir Tarımsal Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (S.S. Köy-Koop İzmir Birliği), DOPPS BirdLife Slovenya, Lübliyana Belediyesi, Lübliyana Kentsel Bölge Kalkınma Ajansı (RRA-LUR) ile birlikte kuraklığa karşı önlemler geliştirmek ve sulak alanların korunması için 3-4 Ekim 2024’te İzmir’de bir araya geldi.  

Toplantının ilk günü uzmanlar, İzmir’in sulak alanlarının önemi, Gediz Deltasında yürütülen çalışmalar ve kuraklık senaryoları ile alınabilecek önlemlere yönelik fikir alışverişinde bulundular. Kentsel ortamlarda kuraklıkla mücadele, sulak alanların korunmasında ulusal zorluklar, kırsal alanlarda hayvancılık için uygun mahsullerin seçimi gibi farklı oturumlarda akademisyenler, yerel yönetim ve sivil toplum temsilcileri deneyimlerini paylaştı. Program Kuraklıkla Mücadele ve Sulak Alanları Koruma İçin Zorlukları Belirleme ve Çözüm Bulma Paneli ile devam etti.

Toplantının ikinci günü Gediz Deltası’nın güney bölümünde saha çalışması ve Çiğli kıyı bataklıklarında kuş gözlem faaliyeti gerçekleştirildi. Ardından Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) tarafından yürütülen Gediz Deltası Çalışmaları katılımcılara aktarıldı.

İki kent arasındaki deneyim alışverişi, 2024 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan kuraklığa uyum ve sulak alanların korunmasına yönelik eylem planının geliştirilmesine katkı sağlayacak.

 

 

Konferans

Proje Etkinlik Tarihi:3 Ekim 2024

 Yer: Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi – Küçük Salon

Zaman: 08:30 – 16:30

Etkinlik Adı/Duyuru Konusu: “Kuraklıkla Mücadele ve Sulak Alanların Korunması Konferansı”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen  Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme-II (Yeşil Gelecek için Şehir Eşleştirme) (TTGS-II) Hibe Programı “Kuraklık Yönetimi ve Sulak Alanların Korunması Yoluyla Sürdürülebilir Kentsel Gelecek Projesi” kapsamında 3 Ekim 2024 tarihinde 08:30-16:30 saatleri arasında Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi (AASSM) Küçük Salon’da “Kuraklıkla Mücadele ve Sulak Alanların Korunması Konferansı” düzenlenecektir.
 
Konferansın ardından, 4 Ekim 2024 tarihinde 08:30-15:30 saatleri arasında “Gediz Deltası Sulak Alan Saha Ziyareti” gerçekleştirilecektir.
Tüm ilgilileri bu önemli etkinlikte aramızda görmekten mutluluk duyarız!  

 

Proje Açılış Toplantısı

 

Proje Etkinlik Tarihi: 28 Mart 2024

 Yer:Çevrimiçi Toplantı

Zaman: 11:00-13:00  (09:00-11:00 Avrupa Merkezi Saat Dilimi)

Etkinlik Adı/Duyuru Konusu:Proje Başlangıç Toplantısının Yapılması

TR2020/DG/01/A2-01 Hibesi ile desteklenen “Kuraklık Yönetimi ve Sulak Alanların Korunması Yoluyla Sürdürülebilir Kentsel Gelecek Projesi”, Türkiye ve AB arasında Şehir Eşleştirme-II (Yeşil Gelecek için Şehir Eşleştirme) Hibe Programı kapsamında yer almaktadır. Proje, İzmir ve Slovenya’nın başkenti Lubliyana arasında bir iklim köprüsü kurmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda, her iki şehirde kuraklıkla ilgili uzman ziyaretleri gerçekleştirilecek ve ortak bir “Kuraklık ve Sulak Alanların Korunması Eylem Planı” hazırlanacaktır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Doğa Derneği, S.S. İzmir Tarımsal Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği, Lubliyana Belediyesi, Lubliyana Kentsel Bölge Kalkınma Ajansı ve DOPPS-Bird Life Slovenia uzmanları, Gediz Deltası’nda bir uygulama alanı oluşturarak özellikle tarım sektöründe çalışanlar başta olmak üzere kamuoyunu bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır.

 

Kuş Gözlem Yürüyüşü

 

Proje Etkinlik Tarihi: 24 Mart 2024

 Yer: Gediz Deltası

Zaman: 14:00

Etkinlik Adı/Duyuru Konusu: 22 Mart Dünya Su Günü’nde Kuş Gözlem Yürüyüşü

Avrupa Birliği TR2020/DG/01/A2-01 Hibesi ile desteklenen “Kuraklık Yönetimi ve Sulak Alanların Korunması Yoluyla Sürdürülebilir Kentsel Gelecek Projesi”, Türkiye ve AB arasında Şehir Eşleştirme-II (Yeşil Gelecek için Şehir Eşleştirme) Hibe Programı kapsamında desteklenmektedir. Proje, İzmir ve Slovenya’nın başkenti Lubliyana arasında bir iklim köprüsü kurmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda, Proje ortağı Doğa Derneği Uzmanları tarafından, Projenin uygulama alanlarından biri olan İzmir’in Gediz Deltasında 22 Mart Dünya Su Günü’nde Kuş Gözlem Yürüyüşü 31 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Gediz Deltası’nın önemi, iklim değişikliğinin etkilerinin tatlı su kaynakları üzerinde yarattığı stres ve sulak alanların önemi, tatlı suyun ve sulak alanların birbirleriyle olan ilişkisi katılımcılara anlatılmıştır. Gediz Deltası’nda ilkbahar kuş göçü ile gelen ve üremeye başlamış kuşlar yakından teleskoplar ve dürbünlerle gözlemlenmiştir.

RAMSAR Koruma ve UNESCO Dünya Doğa Mirası Adayı Gediz Deltası çalışmanın odak noktası olarak çalışmaların devamında Kuraklık ve Sulak Alanların Korunması Eylem Planı oluşturulacaktır.