Bornova Beledİyesİ
Proje Etkinlik Duyuru Tarihi: 16 Ekim 2024
Yer: Yaşar Üniversitesi Konferans Salonu
Zaman: 15.10.2024
Etkinlik Adı/Duyuru Konusu: BORNBERG Projesi Kapanış Toplantısı
Bornova’da İklİm Mücadelesİnde Dev Adım
Bornova Belediyesi ve Almanya’nın Heidelberg kentini bir araya getiren AB destekli “Şehir Eşleştirme” projesi Bornberg, Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen kapanış konferansıyla son buldu. İklim ve çevre temelli eylemler çerçevesinde Türkiye ile Avrupa Birliği yerel yönetimleri arasında diyaloğu geliştirmek ve yerel yönetimlerin kapasitelerini güçlendirmek amacıyla yürütülen projede, önemli iş birlikleri yapıldı. Konferans sonunda, Bornova Belediyesi ve Enerji Sanayicileri İş İnsanları Derneği (ENSİA) arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Başkan Eşki: “Bu bizim için bir başlangıç”
Konferansta konuşan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, projeyi Bornova için bir başlangıç olarak değerlendirdi. İzmir’i yenilenebilir enerjinin başkenti olarak nitelendiren Eşki, “Bornova Belediyesi olarak İzmir’in öncüsü olmayı hedefliyoruz,” dedi. Eşki ayrıca, küresel kapitalizmin tüketim kültürünü eleştirerek, daha sürdürülebilir bir dünya için kentlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Amerika’nın tüketim geleneğini bir baskı unsuru olarak tüm dünyaya dayattığını belirten Eşki, çevrenin korunması için bütün kentlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Yaşar Üniversitesi’nde enerji hukuku üzerine yüksek lisans yaptığını belirten Eşki, yenilenebilir enerjiye büyük önem verdiğinin altını çizerek,”Gelecek nesiller için temiz bir dünya bırakmak adına Bornova’nın bu alanda örnek bir şehir olması için tüm imkanlarımızla çalışacağız” dedi. Konuşmasında İzmir Körfezi’ni örnek göstererek, sürdürülebilirlik alanında geniş çaplı işbirliklerine davet etti.
Rektör Kandiller: “Bu proje Türkiye’ye yayılmalı”
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller ise Bornberg projesinin, iki belediye ve iki üniversitenin birlikte çalıştığı başarılı bir proje olduğunu vurguladı. Projeyle sadece iki şehir değil, aynı zamanda Türkiye ve Almanya arasında yeni bir iş birliği köprüsünün kurulduğunu belirtti. “Bu proje İzmir’in diğer ilçelerine, Ege Bölgesi’ne ve Türkiye’ye yayılmalı” diyen Kandiller, yerel dinamiklerin küresel projelerde daha fazla rol oynaması gerektiğini söyledi.
Yerel yönetimlerin kapasitesi artıyor
Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Yeşim Kebapçıoğlu, projeye emeği geçen tüm ortaklara teşekkür etti ve dünya nüfusunun büyük bir kısmının şehirlerde yaşayacağı gelecekte, şehirlerin çevresel, sosyal ve ekonomik konularda dayanıklılık kazanmasının önemine değindi. Kebapçıoğlu, bu tür projelerin yerel yönetimlerin kapasitelerini artırmada kritik bir rol oynadığını ifade etti.
Dr. Rayno Vinkler’den çarpıcı Uyarılar
Heidelberg Belediyesi, Çevre Koruma, Ticaret Denetimi ve Enerji Ofisi Direktörü Dr. Raino Vinkler, 2023’ün iklim değişikliği açısından rekor bir yıl olduğunu ve daha sürdürülebilir bir dünya için radikal adımlar atılması gerektiğini vurguladı. İklim değişikliği ile mücadelede yerel yönetimlerin önemli bir rol oynadığını belirten Vinkler, projenin sağladığı bilgi alışverişinin, ülkelerin iklim politikalarında etkili olmasını dilediğini ifade etti.
ENSİA ile İşbirliği Protokolü
Konferans sonunda, Bornova Belediyesi ve Enerji Sanayicileri İş İnsanları Derneği (ENSİA) arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında, enerji alanında düzenlenecek konferanslar, zirveler ve çalıştaylarla sektörün gelişimine katkı sağlanması hedefleniyor. ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, İzmir’in yenilenebilir enerjinin başkenti olarak öne çıktığını belirterek, “ENSİA olarak İzmir’de hem belediyelerimizin hem de üniversitelerimizin yanında yer alıyoruz” dedi.
ENSİA: Yenilenebilir enerji için güçlü bir sektör temsilcisi
Enerji Sanayicileri İş İnsanları Derneği (ENSİA), yenilenebilir enerji sektöründe ekipman, teknoloji ve proje üreten firmaları destekleyerek Türkiye’de ucuz ve temiz enerji hakkını gözetiyor. ENSİA, yerli kaynaklarla enerji sektörünün gelişimine katkıda bulunmayı ve yeni teknolojilerin oluşumunu sağlamayı amaçlıyor.
Proje Etkinlik Duyuru Tarihi: 27 Eylül 2024
Yer: Heidelberg, Almanya
Web: Heidelberg
Zaman: 23.09.2024
Etkinlik Adı/Duyuru Konusu: “Heidelberg Belediyesi 2. Çalışma Ziyareti”
Heİdelberg ve Bornova İklİm Koruma İş Bİrlİğİnİ Güçlendİrİyor
Bornova’dan 14 kişilik bir heyet, mevcut ortaklığı derinleştirmek için Heidelberg’i ziyaret etti. 2023’ten bu yana iki şehir, iklim koruma planları geliştirme ve iklim değişikliğine uyum sağlama konusunda deneyimlerini paylaşıyor. Heyet, iklim koruma projelerinin uygulanmasına, özellikle kentsel planlama ve enerji verimliliğine ilgi gösterdi. Ayrıca, Bornova’daki Yaşar Üniversitesi temsilcileri, SRH Heidelberg ve Heidelberg Eğitim Üniversitesi’nde sunulan İklim Değişikliği Yönetimi ve Sürdürülebilir Gelişim için Eğitim kursları hakkında bilgi aldı. 22-27 Eylül tarihleri arasında yapılan ziyarette, Heidelberg Şehri Çevre Ofisi, ısı eylem planı, pasif inşaatın büyük ölçekli uygulanmasına bir örnek olarak yeni açılan kongre merkezi ve dünyanın en büyük pasif ev yerleşimlerinden biri olan Bahnstadt gibi başarılı projeleri tanıttı. Ayrıca, IT hizmet sağlayıcısı Heidelberg iT’ye yapılan ziyarette, sunucu atık ısısının kullanılmasıyla ilgili yeşil ekonomi ve enerji tasarrufu potansiyelleri gibi konular ele alındı.
Heidelberg’in Belediye Başkanı Eckart Würzner, heyeti 23 Eylül’de belediye binasında karşıladı. Ziyaret sırasında, Heidelberg Çevre Ofisi, ısı eylem planı ve dünyanın en büyük pasif ev yerleşimlerinden biri olan Bahnstadt gibi başarılı projeleri tanıttı. Würzner, “Karşılıklı eşit düzeydeki değişim özellikle verimlidir” diyerek iklim koruma alanındaki iş birliğinin önemini vurguladı.
Arka Plan İklim Koruma Projesi Ortaklığı
2024 Ocak ayında Türk şehrinden bir heyet, Heidelberg’de misafir oldu. Heidelberg ve Bornova şehirleri, 2023’ten beri “Kardeş Şehirler” EU projesi ile bağlantılıdır. Bu projenin amacı, Avrupa şehirleri arasında değişimi teşvik etmek ve yerel zorluklara ortak çözümler geliştirmektir. Her iki şehir de uluslararası “Enerji Şehirleri” ağının üyesidir.
Heidelberg’in iklim hedefleri oldukça iddialı; 2030’a kadar iklim nötr olmayı, 2040’a kadar ise genel iklim nötrlüğünü hedefliyor.
Proje Etkinlik Duyuru Tarihi: 21 Eylül 2024
Yer:Uğur Okulları Bayraklı Kampüsü
Zaman: 13.09.2024
Etkinlik Adı/Duyuru Konusu: “Farkındalık Artırma Eğitimi”
Bornova’da Yeşİl Gelecek İçİn Eğİtİm Atağı
Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme-II: Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Hibe Programı kapsamında, kısa adı BORNBERG olan Bornova ve Heidelberg Belediyeleri Arasında İklim Uyum Şehir Eşleştirme Projesi’nin en önemli ayaklarından biri olan eğitim çalışmaları ilçedeki okullarda da devam ediyor.
Bornova Belediyesi’nin yürüttüğü, Bornova’nın iklim değişikliğine uyum ve karbon emisyonunun azaltılması konularında mücadele kapasitesini ve direncini artırmayı hedefleyen BORNBERG projesi, sürdürülebilir bir gelecek için iki kent arasındaki iş birliğini güçlendirirken, Bornovalıların bu konudaki farkındalığını da eğitimler aracılığıyla artırıyor.
Akademisyenler anlattı
Bornova Belediyesi’nin proje ortakları arasında yer alan Yaşar Üniversitesi akademisyenleri tarafından verilen eğitimlerde, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularında bilgiler aktarılıyor. Uğur Okulları Bayraklı Kampüsü’nde gerçekleştirilen farkındalık eğitiminde, proje ortakları arasında yer alan Yaşar Üniversitesi proje ekibinden Prof. Dr. Nurdan Yıldırım ve Dr. Öğretim Üyesi Emin Selahattin Umdu, Bornova’yı ve Türkiye’yi bekleyen iklimle ilgili gelişmeleri ve alınabilecek önlemleri anlattı.
Bornova Belediyesi hibe kazandı
Proje kapsamındaki eğitimler ‘kurumsal kapasite geliştirme’ ve ‘farkındalık oluşturma’ olarak iki başlık altında toplanıyor. Farkındalık oluşturma eğitimleri kapsamında gençler, gençlik çalışanları, çocuklar ve kadınlar hedef kitle olarak belirlenmişti. Bornova Belediyesi 110 bin Euro bütçeli proje için Avrupa Birliği’nden 100 bin Euro tutarında hibe kullanıyor.
Mücadele çocuklar için
Yenilenebilir enerjiler alanında yüksek lisansı bulunan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Uğur Okulları’ndaki eğitim toplantısında çocuklara seslenerek, “Size hak ettiğiniz dünyayı bırakmak için mücadele ediyoruz. Umarım hep beraber başarılı oluruz” dedi. İnsanın dünya üzerindeki tahribatının yarattığı etkileri anlatan Başkan Eşki, BORNBERG Projesi aracılığıyla doğanın korunması amacıyla bir çalışma içinde olduklarını söyledi. “Çocuklar doğaya sahip çıkarsa, çocuklar doğanın korunmasıyla ilgili bir mücadele başlatırsa, bunun karşısında kimse duramaz” diyen Başkan Eşki, “Doğamızı, çocuklarımıza tam anlamıyla düzgün ve sağlıklı bir şekilde teslim etmek istiyoruz. Bunun için çalışmaya ve bu bilinci bütün çocuklarımıza aşılamak için eğitim çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.
Proje Etkinlik Duyuru Tarihi: 09 Ağustos 2024
Yer: Bornova Belediyesi Meclis Salonu
Zaman: 19.08.2024
Etkinlik Adı/Duyuru Konu su: BORNBERG Projesi Kapasite Geliştirme Ve Farkındalık Artırma Faaliyetleri Kapsamında Vatandaşlar için 4 adet Bilinçlendirme Eğitimi (çocuklar, gençler, gençlik çalışanları ve kadınlar) – Gençlik Çalışanları ve Kadınlar için Eğitim
Bornova’ da Yeşİl Gelecek Eğİtİmİ
Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme-II: Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Hibe Programı kapsamında, kısa adı BORNBERG olan Bornova ve Heidelberg Belediyeleri Arasında İklim Uyum Şehir Eşleştirme Projesi’nin en önemli ayaklarından biri olan eğitim çalışmaları devam ediyor. Bornova Belediyesi’nin personel ve yöneticilerine yönelik olarak gerçekleşen eğitimlerde iklim değişikliği ile mücadelede insanın rolünün önemine vurgu yapılıyor.
Bornova’nın iklim değişikliğine uyum ve karbon emisyonunu azaltma konularında mücadele kapasitesini ve direncini artırmayı hedefleyen BORNBERG projesi, sürdürülebilir bir gelecek için iki kent arasındaki iş birliğini güçlendirirken, Bornovalıların bu konudaki farkındalığını da eğitimler aracılığıyla artırıyor. Proje kapsamındaki eğitimler ‘kurumsal kapasite geliştirme’ ve ‘farkındalık oluşturma’ şeklinde iki başlık altında toplanıyor. Farkındalık oluşturma eğitimleri kapsamında gençler, gençlik çalışanları, çocuklar ve kadınlar hedef kitle olarak belirlenirken, kurumsal kapasite geliştirme eğitimleri kapsamında kurum içi personel, yöneticiler ve karar vericiler akademisyenler tarafından bilgilendiriliyor.
İnsanın rolü
Bu kapsamda Bornova Belediyesi’nin BORNBERG Projesi ortakları arasında yer alan Yaşar Üniversitesi’nin Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Nurdan Yıldırım ile Dr. Öğretim Üyesi Emin Selahattin Umdu farkındalık eğitimleri veriyor. İklim değişikliği ile mücadelede insanın rolünün önemine vurgu yapılan eğitimde, insanın doğaya ve diğer canlılara verdiği tahribat ele alınıyor.
Dayanışma örneği
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, iki kentin öncülüğündeki BORNBERG projesiyle, iklim değişikliğine karşı küresel bir dayanışma örneği sunduklarını belirterek, “BORNBERG Projesi’nde sürdürülebilirlik konusunda sıfır karbon emisyonlu Avrupa kentleri arasında yer alan Heidelberg, Yaşar Üniversitesi ve Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) ile bir arada proje yürütmekten mutluluk duyuyoruz. Bu proje ile birlikte Bornova Belediyesi’nin yeşil geleceğe yönelik iklim ve enerji eylem planı olacak. Yeşil gelecek konusundaki çalışmalarımız bir üst seviyeye çıkacak” dedi.
Proje Etkinlik Duyuru Tarihi: 22 Mayıs 2024
Yer: Bornova Belediyesi Meclis Salonu
Zaman: 31.05.2024
Etkinlik Adı/Duyuru Konusu: BORNBERG Projesi Kapasite Geliştirme Ve Farkındalık Artırma Faaliyetleri Kapsamında Bornova Belediyesi Yöneticileri İçin Eğitim
BORNOVA BELEDİYESİ YEŞİL BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞACAK
Bornova Belediyesi ve Heidelberg Belediyesi arasında başlatılan İklim Uyum Şehir Eşleştirme Projesi (BORNBERG) ile ilgili gelişmeler Bornova Belediyesi’nin bürokratlarına aktarıldı. Bornova Belediyesi’nin “Yeşil bir gelecek için” yapacağı çalışmaların ele alındığı toplantıda AB ve Almanya’nın Heidelberg Belediyesi’nin deneyimlerinden de yararlanılarak atılabilecek adımlar üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.
Bornova Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında Bornova Belediyesi’nin Heidelberg Belediyesi ve ENSİA ile birlikte proje ortakları arasında yer alan Yaşar Üniversitesi Ekibi’n den Prof. Dr. Nurdan Yıldırım ve Dr. Öğretim üyesi Emin Selahattin Umdu, Bornova’yı ve Türkiye’yi bekleyen iklimle ilgili gelişmeleri ve alınabilecek önlemleri anlattı.
Yenilenebilir Enerjiler üzerine yüksek lisansı bulunan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, “İklimle ilgili konular sadece eğitimli insanların problemi gibi algılanıyor ama aslında herkesin problemi. O nedenle farkındalık oluşturmak istedik. Yolun başındayız. Umarım hem belediyemize, hem kentimize hem de insanlığa faydalı bir çalışmayı hep birlikte hayata geçiririz” dedi.
Proje Etkinlik Duyuru Tarihi: 22 Mayıs 2024
Yer: Bornova Belediyesi ve Ömer Eşki İnstagram hesapları
Zaman: 22.05.2024
Etkinlik Adı/Duyuru Konusu: Proje Tanıtım Filmi
İKİ KENT, BİR HEDEF, Bornova ve Heidelberg, Yeşİl Bİr Gelecek İçİn Eşleştİrme Hİbe Programı kapsamında İklİm değİşİklİğİyle mücadelede güçlerİnİ bİrleştİrİyor!
BORNBERG Projesi ile Bornova’nın iklim uyum kapasitesini artırmayı ve CO2 emisyonlarını azaltmayı hedefliyoruz. Yerel İklim Eylem Planı ile sürdürülebilir bir gelecek için stratejik adımlar atıyoruz.
Bornova, Heidelberg, Yaşar Üniversitesi ve Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği iş birliğiyle, iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma yolunda birlikte ilerliyoruz. Toplumun farklı gruplarına odaklanarak farkındalık artırıyoruz.
Bu yolculuk, sadece bir başlangıç. Daha yeşil bir dünya için hep birlikte çalışmaya devam!
Bornova Belediyesi tarafından Yürütülen AB Hibe Projesinin Açılış Toplantısı 5 Aralık 2023 tarihinde Gerçekleştirildi
Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme – II Yeşil Gelecek için Şehir Eşleştirme Hibe Programı kapsamında yürütülen “Bornova ve Heidelberg Belediyeleri(Almanya) Arasında İklim Uyumu için Şehir Eşleştirme” (BORNBERG Projesi) proje 1 Kasım 2023 tarihinde faaliyetine başlamıştır.
BORNBERG projesinin Açılış Toplantısı 5 Aralık 2023 tarihinde Yaşar Üniversitesi Konferans Salonu’nda Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Heidelberg Belediyesi Teknik Çevre Koruma Dairesi Başkanı Dr. Raino Winkler, Heidelberg Şehri Çevre Koruma Dairesi, İşletme Denetleme ve Enerji İklim Koruma bölümünden Christine Fiedler, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Başkanlığı AB İşleri Uzmanı Ceyhan Çiçek ve çok sayıda akademisyen ile Bornova Belediyesi bürokratları katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Bornova için Yerel İklim Eylem Planının (SECAP) geliştirilmesi planlanan bu proje 12 ay süreli olup, Almanya’dan Heidelberg Belediyesi ile ortak olunan projenin Türkiye ortakları arasında Yaşar Üniversitesi ve ENSİA (Enerji Sanayicileri & İş İnsanları Derneği) yer almaktadır.